En knall god grunnoppskrift fra Norges Baker- og konditorlandslag på søt gjærdeig. Passer til alle typer søt gjærbakst.
Ingredienser:
800 grsiktet hvetemel
4 dlkald melk
1 stkegg
110 grsukker
30 grfersk rød gjær
8 grsalt
8 grmalt kardemomme
100 grmeierismør
Vaniljekrem
Sjokolade, smeltet
Sukker
Kanel
Egg til pensling
Før du begynner trenger du:
Vekt
Bakepapir/silikonmatte
Kjøkkenmaskin med eltekrok
Pensel
Stekebrett
Målebeger
Kjøkkenhåndkle
Rist
SLIK GJØR DU:
Vei opp alle ingrediensene og sett de klart på kjøkkenbenken. Smøret kan du dele i små terninger og sette tilbake i kjøleskapet. Smøret skal være kaldt.
Ha alle ingredienser unntatt smør og melk oppi en kjøkkenmaskin med eltekrok og sett maskinen på lav fart. Tilsett 3,5 dl av melken og elt deigen på lav fart i 3 minutter til alt er blandet sammen til en deig. Tilsett resten av melken og elt i 7 minutter til.
Skru opp farten til middels rask hastighet og tilsett smøret litt etter litt. Fester det seg litt deig eller smør langs sidene på eltebollen, skru av maskinen og skrap det ned til resten av deigen før du skrur på maskinen igjen. Elt deigen i ca. 10 minutter til alt smøret er blandet inn og deigen har blitt smidig, glatt og blank i overflaten.
Ta litt vann på hendene og form deigen til en kule og legg den tilbake i bakebollen. Dekk bollen med plastfolie og la deigen kose seg og heve i ca. 1,5 timer til dobbel størrelse. Se alternativer nedenfor for annen bakst enn boller ved bruk av denne grunnoppskriften.
Dryss et tynt lag hvetemel på bakebenken og ta deigen ut av bollen. Del deigen inn i ca. 15 like store deler og rull dem til runde baller og legg dem på et stekebrett med bakepapir. Legg dem med litt avstand og la dem heve til ca. dobbel størrelse.
Skru på stekeovnen på 200 grader med over- og undervarme.
Hvis du vil, kan du vispe sammen et egg og pensle alle bollene før steking. Men det går helt fint å ikke pensle med egg også – du velger.
Stek midt i ovnen i ca. 10-15 minutter til alle bollene har fått en jevn og fin gyllenbrun farge både over og under. *Obs! Vær litt ekstra forsiktig hvis du lager boller med vaniljekrem da kremen er veldig varm når den kommer ut av ovnen.
Avkjøl bollene på rist.
Grunnoppskrift som skillingsboller/kanelboller
Følg steg 1-4 i grunnoppskrift i forkant og avslutt med steg 6-9 etter skillingsbolle stegene er gjennomført.
Kjevle ut deigen til et stort rektangel som er ca. 2 cm tykk.
Fordel romtemperert/mykt smør utover hele rektangelet og strø over et tynt lag sukker og kanel.
Rull deigen sammen som en lang pølse, start øverst og rull mot deg.
Bruk en kniv og del pølsen til skillingsbollebiter på 2-3 cm i tykkelse. Legg over på brett med bakepapir, legg dem med god avstand til hverandre.
Dekk med et kjøkkenhåndkle og hev på kjøkkenbenken til dobbel størrelse, i ca. 1-1,5 timer.
Når du lager skillingsboller er det fint å strø litt ekstra sukker eller perlesukker over skillingsbollene rett før stek.
Grunnoppskrift som hveteboller med vaniljekrem
Følg steg 1-4 i grunnoppskrift i forkant og avslutt med steg 6-9 etter hvetebolle med vaniljekrem stegene er gjennomført.
Del deigen i 15 like store deler og form dem til boller.
Fordel bollene på 2-3 stekebrett med bakepapir under. Legg bollene med god avstand til hverandre.
Trykk ned hver bolle i midten med et par fingre eller en skje slik at det blir en stor, dyp grop i midten. Dekk til med et kjøkkenhåndkle og la dem heve på kjøkkenbenken. Etter at bollene har hevet i ca. 45 minutter fyller du gropen med vaniljekrem og lar bollene med vaniljekrem heve til ca. dobbel størrelse, i ca. 20-40 minutter til.
Grunnoppskrift som bamseboller med vaniljesnute
Følg steg 1-4 i grunnoppskrift i forkant.
Del opp deigen i emner på ca. 70 gram. Spar 3 deigemner som skal benyttes til ører og snute, mens du ruller resterende deig til runde boller og legger dem med skjøten ned på stekebrettet med bakepapir. Husk god avstand mellom bollene.
Benytt deler av deigen du har lagt til side og lag runde eller ovale ører som du fester på bollene på brettet.
Om du ønsker å benytte rosiner som øyne og nese, setter du disse på nå. Ønsker du å bruke sjokoladeglasur som øyne gjør du det etter bollene er stekt.
Dekk til med et kjøkkenhåndkle og la bollene heve på kjøkkenbenken til ca. dobbel størrelse, ca. 40-50 minutter.
Mens bollene hever lager du vaniljesnuten: Ta en deigbit og klem den flat, fyll en t-skje vaniljekrem i midten og pakk den inn. Legg dem over på en tallerken med åpen ende opp.
Pensle bollene med et sammenvispet egg og stek på 225 grader i 5 min på nest nederste rille, til de er lett gylne.
Ta bollene ut av ovnen og fest vaniljesnuten på bollen med litt sammenvispet egg. Vaniljesnuten må ikke pensles, da vil den bli brun. Stek bollene videre i 5-6 minutter. Steketid kan variere noe fra ovn til ovn. Avkjøl bollene på rist.
Lag så munn med smeltet sjokolade, evt. også øyne og nese.
Våre dagsferske brød og kaker på nett har ikke batchnummer. Angi isteden dato for kjøp.
Våre holdbare brød har batchnummer/produksjonsdato stemplet på klips.
Våre holdbare kaker og småvarer har batchnummer stemplet på posen.
Våre fryste kaker har batchnummer/produksjonsdato stemplet på etiketten.
Hvor finner jeg best før dato
Våre dagsferske brød og kaker på nett har ikke stempling på emballasjen. Angi isteden dato for kjøp.
Våre holdbare brød, kaker og småvarer har best før-dato stemplet på klistrelapp.
Nettsiden vår plasserer informasjonskapsler (cookies) på enheten din dersom du har godkjent det i innstillingene i nettleseren. Informasjonskapslene brukes for å forbedre nettsiden, samt til analyse og interessebasert reklame. Les mer om Mesterbakeren sin behandling av personopplysninger, inkludert rett til innsyn.OkPersonvern