Verdens brøddag, 16. oktober
Hipp hipp hurra! 16. oktober hvert år, markeres den store verdens brøddag. Bli med og feire en av verdens viktigste og mest bærekraftige matvare!
Nordmenn spiser i snitt fem brødskiver hver dag. De aller fleste av oss spiser brød til både frokost og lunsj, helg som hverdag. Det store inntaket av brød gjør at det er en viktig kilde til kostfiber, jern og B-vitaminer i kostholdet vårt. Det er særlig de grove brødsortene som er rike på disse viktige næringsstoffene. Sørger du for å spise nok grove kornprodukter, kan du forebygge flere livsstilssykdommer og samtidig gi en ordentlig god metthetsfølelse.
Visste du at brød har eksistert i minst 10 000 år?
Brød spiller en stor rolle i alle land og kulturer med ulike og spennende variasjoner og for å løfte brød opp og fram som en av de viktigste del av kostholdet til mennesker, måtte denne matvaredagen ha en global merkedag. Da FNs organisasjon for mat og landbruk (FAO) ble stiftet i 1945, var formålet å bekjempe sult og skape oppmerksomhet rundt verdens behovet for å skaffe tilstrekkelig og næringsrik mat til alle. Mottoet «La det bli brød» ble derfor skapt da FN skulle markere denne verdens brøddagen.
FNs bærekraftmål nr. 2 sier at vi skal utrydde sult innen 2030. Den viktigste matvaren i verden er korn, og av korn lager vi brød som nytes i en eller annen variant verden over. Brødet er derfor en avgjørende faktor for å nå bærekraftsmål nr. 2.
Ikke bare er brød en viktig del av kostholdet til mennesker verden over, brødet som matvare er også en svært klimavennlig matvare. Kornproduksjon har lave utslipp av klimagasser og er en betydelig mer klimaeffektiv produksjon av matenergi sammenlignet med melk og kjøtt. Våre matvalg er viktige for klimaendringene, da matproduksjon står for over 25% av globale klimagassutslipp.
Mange fine grunner til å spise mer brød, her finner du våre inspirasjoner til oppskrift.
Kilde: matinfo, FNs, BKL, Brød & Korn