En energirik start på dagen

For mange er frokosten dagens viktigste måltid. Spesielt viktig er det for morgendagens idrettshelter, som er avhengige av å holde energien og fokuset oppe. Utøverne på Team Mesterbakeren har delt noen av sine tips for å holde energinivået stabilt fra starten av dagen.

For å få en god og energirik start på dagen er miksen av karbohydrater, fett og protein nøkkelen. Fokuser i stor grad på karbohydratene gjennom enten brød eller havregrøt, da dette er hovedkilden til drivstoffet på trening. Både brød og havregrøt inneholder «langsomme» karbohydrater, som gjør at du får energi som fordeles jevnt utover formiddagen og treningsøkta. Det anbefales å spise ca. 1-1,5 timer før en økt. Ved å gjøre det blir det verken for lenge før en skal yte slik at energinivået kan falle igjen, eller for tett på slik at en øker risikoen for at magen ikke rekker å fordøye maten.

Pålegg og tilbehør til frokosten kan du fint variere litt. I grøt får du noe ekstra påfyll av protein hvis du lager grøten med melk. Hvis ikke kan nøtter, cottage cheese, yoghurt eller lignende gi samme effekt. Pålegg som er bra på brødskiven er helt vanlig ost, kjøttpålegg, egg og makrell i tomat. Det viktigste er egentlig å spise noe som er lett å fordøye. Som idrettsutøver spiser du over snittet mange måltider, og da er det en fordel at maten smaker godt og er en liten opptur i hverdagen. Man er derfor ikke fremmed for en brødskive eller to med noe søtt som syltetøy, Nugatti eller peanøttsmør i tillegg til det vanlige pålegget. Bær og frukt er også en vinner sammen med de fleste måltider. 

Noen forskjeller i forhold til type økt: 

– Skal du på langtur anbefales det å spise litt grovere og litt større volum, da kroppen skal ha jevnt med energi over 2-3 timer. Det viktigste her er å ha nok energi tilgjengelig og det får du gjennom 3-4 brødskiver.

– Skal du gjennomføre en hardøkt kan det være smart å spise litt finere brød, men prinsippet med hva hver enkelt liker gjelder like mye her. Spis gjerne litt mindre før en hardøkt, da man kan oppleve ubehag under økten om en har magen for full av energi. Til forskjell fra en langtur, anbefales det å spise 1-2 brødskiver med raske karbohydrater som pålegg før en hardøkt. Her trenger man litt flybensin for å være klar til å gi alt.

Hvor finner jeg batchnummer

Våre dagsferske brød og kaker på nett har ikke batchnummer. Angi isteden dato for kjøp.

Våre holdbare brød har batchnummer/produksjonsdato stemplet på klips. 

Våre holdbare kaker og småvarer har batchnummer stemplet på posen. 

Våre fryste kaker har batchnummer/produksjonsdato stemplet på etiketten. 

Hvor finner jeg best før dato

Våre dagsferske brød og kaker på nett har ikke stempling på emballasjen. Angi isteden dato for kjøp.

Våre holdbare brød, kaker og småvarer har best før-dato stemplet på klistrelapp.