Hvordan skape bakeglede hos de små

Det å kunne få være med på hele bakeprosessen med å få veie, måle, elte og forme vil gi mye glede for de som får være med å bake. Det er er ikke alltid resultatet blir perfekt de første gangene, men som i det meste må en også øve seg i baking for å bli god. Har deler vi 5 enkle tips fra Brød og korn for å skape bakeglede hos de små.

1. Planlegg godt

Det er alltid lurt å planlegge når du skal bake eller lage mat, men det er ekstra viktig når barn skal bake. Nedturen blir mangedoblet dersom det er barn med høye bakeforventninger som må avbryte underveis. Sørg for at du har alt i hus før det skal bakes. Fra ingredienser til deigen til pynting og spising.

2. Sett av nok tid

Pass på at dere ikke får det travelt, det forsurer stemningen. Det kan være en fordel at oppskriften eller fremgangsmåten er en du kjenner. Enda bedre om det er en oppskrift du selv har testet og tenkt «Denne bør jeg bake med barna!» Da vet du at akkurat den oppskriften passer til dine barn.

3. Avklar forventningen

Forventninger er viktig å få avklart. Hvilke forventninger har barna, og hvilke har du? Du kjenner barnet ditt, med tanke på alder, modenhet og temperament, men også hvilke grenser som kan strekkes i mestring og læring. Hva kan dere gjøre sammen? Og hva kan barnet selv klare? Om det er flere barn sammen om bakingen; hva kan de gjøre i fellesskap?

4. Innarbeid gode vaner

Når du baker sammen med barna, vil de lære mye mer enn «bare» baking. Det gjelder for det første hygiene, gjennom vasking av hender før det skal bakes, og underveis i bakingen. 

Barnet ditt vil også lære mer om råvarer og produkter. Det er spennende for barn å få ta på og lukte på de forskjellige ingrediensene dere skal bruke, som for eksempel egg og krydder. 

Det er også viktig å få barna til å bli med på å rydde og vaske etter at bakingen er ferdig. La dette være en helt naturlig del av kjøkkenopplevelsen. 

5. Oppfordre til samarbeid

Når det skal settes en deig, elte, forme og steke, hva er det dere kan gjøre sammen?

Hvilke oppgaver kan barnet selv mestre, og hva er det barnet kan hjelpes med? Mange ganger er det enklere å gjøre det selv – men prøv å stå imot trangen til å fikse det for barnet. Tenk mestring og fellesskap.

Si for eksempel ting som: Kan du gi meg…? Hva synes du…? Kan jeg hjelpe deg? Kan du hjelpe meg med…? Tror du at deigen er ferdig hevet? Når du tar barnet med inn i oppgavene er baking en fantastisk aktivitet for både små og store.

Artikkelen er hentet fra Opplysningskontoret for brød og korn

Hvor finner jeg batchnummer

Våre dagsferske brød og kaker på nett har ikke batchnummer. Angi isteden dato for kjøp.

Våre holdbare brød har batchnummer/produksjonsdato stemplet på klips. 

Våre holdbare kaker og småvarer har batchnummer stemplet på posen. 

Våre fryste kaker har batchnummer/produksjonsdato stemplet på etiketten. 

Hvor finner jeg best før dato

Våre dagsferske brød og kaker på nett har ikke stempling på emballasjen. Angi isteden dato for kjøp.

Våre holdbare brød, kaker og småvarer har best før-dato stemplet på klistrelapp.