Kostfiber, Brødskala’n og Nøkkelhull – en kort forklaring

Kostfiber kan anses som en type spiselig superhelt, som kjemper for bra helse. 

Kostfiber er karbohydrater som er ufordøyelige for oss mennesker. Det betyr at de ikke kan brytes ned i magesekken. Istedenfor passerer disse partiklene uforandret gjennom tarmen. På den reisen, tas det med avfallsstoffer som kroppen ikke trenger. Men fiber er ikke bare bra for fordøyelsen. Den kan også bidra til å senke kolesterolnivået, virke gunstig på tykktarmskreft og hjelpe til med å få kontroll på blodsukkeret. Kostfiber kan altså anses som en type spiselig superhelt, som kjemper for bra helse. 

Kostfiberinntaket for voksne anbefales å ligge på 30 g daglig. Grovt brød og knekkebrød med frø og kjerner er en utmerket bra fiberkilde. 100 g Mesterbakeren Ekstra Grov Rustikk gir 8,3 g kostfiber, mens 100 g Grovt & Godt Havrebrød gir 6,1 g fiber. Ved å spise Mesterbakerens knekkebrød, kan du få i deg mellom 11 og 20 g kostfiber per 100 g. Her lønner det seg altså å lese næringsinnholdet på baksiden av posen ekstra nøye, dersom du vil spise mer fiber.  

Brødskala’n viser hvor mange prosent hele korn, sammalt mel og kli det er i brødet i forhold til total melmengde. Det er altså et verktøy for å beregne hvor grovt brød og bakervarer er. Brødskalasymbolet på emballasjen viser grovhetsgrad – både angitt som antall «kaker» og i prosent (se figur nedenfor). 

Figur 1: Brødskala’n (Kilde: Baker- og konditorbransjens landsforening (BKLF))

Brødskala’n er delt inn i fire kategorier, der prosenttallene angir grovhetsgrad:  

  • Fint brød: 0-25,9%  
  • Halvgrovt brød: 26-50,9%  
  • Grovt brød: 51-75,9%  
  • Ekstra grovt brød: 76-100%  

Brødskala’n er en frivillig merkeordning eid av BKLF (Baker- og konditorbransjens Landsforening). Prøv grovhetskalkulatoren på hjemmesiden til Opplysningskontoret for Brød og Korn og finn ut hvor grovt ditt hjemmebakte brød er: https://brodogkorn.no/grovhets-kalkulator/ 

Nøkkelhullet brukes ofte sammen med Brødskala’n. For å kunne bruke Nøkkelhullet (se figur 2), kreves det et minimumsinnhold av kostfiber og sammalt mel (fullkorn) og et maksimumsinnhold av fett, salt og sukker. Et nøkkelhullsmerket brød inneholder minst 30% fullkorn og 5 g kostfiber og høyst 7 g fett, 5 g sukkerarter og 1,0 g salt per 100 g ferdigprodukt. 

Nøkkelhullet er også en frivillig merkeordning. Det brukes i Norge, Danmark, Sverige og Island. Helsedirektoratet og Mattilsynet har ansvar for merkeordningen i Norge. 

 

Visste du at friske grønnsaker, poteter og belgvekster, samt fersk fisk er naturlige nøkkelhullsprodukter, selv om de ikke er merket? Det skal være enkelt å spise sunn og fiberrik mat – benytt deg av Brødskala’n og Nøkkelhullet for å ta gode valg.

Hvor finner jeg batchnummer

Våre dagsferske brød og kaker på nett har ikke batchnummer. Angi isteden dato for kjøp.

Våre holdbare brød har batchnummer/produksjonsdato stemplet på klips. 

Våre holdbare kaker og småvarer har batchnummer stemplet på posen. 

Våre fryste kaker har batchnummer/produksjonsdato stemplet på etiketten. 

Hvor finner jeg best før dato

Våre dagsferske brød og kaker på nett har ikke stempling på emballasjen. Angi isteden dato for kjøp.

Våre holdbare brød, kaker og småvarer har best før-dato stemplet på klistrelapp.