Lavkarbo – sett fra bakerens perspektiv

Er du blant de som er i overkant opptatt av helse, trening og kosthold? Da har du kanskje en eller annen gang googlet "lavkarbo"? Det kan jo til og med være grunnen til at du nettopp leser akkurat denne teksten her.

Internettet er nemlig fullt av artikler, blogginnlegg og dietter som handler om en trend som er basert på et lavt inntak av karbohydrater. Men hva betyr det egentlig?  

Karbohydrater er sammen med proteiner og fett næringsstoffene som gir kroppen energi. Helsedirektoratet anbefaler at karbohydrater utgjør mellom 45 og 60 prosent av det totale energiinntaket for voksne og barn over 2 år. Protein skal utgjøre 10-15 energiprosent og fett 30-40 energiprosent. Å prøve å begrense sitt inntak av karbohydrater, betyr altså å dekke mindre enn 45% av kroppens energibehov ved å spise karbohydrater. Konsekvensen blir da logisk nok at man spiser forholdsvis mer protein og fett. 

Lavkarbo- eller low carb dietter er ikke en ny trend. Allerede på 70-tallet anbefalte den amerikanske kardiologen Robert Atkins et kosthold som er lavt på karbohydrater i behandlingen av overvekt. Det finnes imidlertid et mangfold av muligheter for hvordan man legger opp en slik diett og lavkarbotrenden har i dag mange trofaste tilhengere og like mange skeptikere. Uansett hvilke grunner du har for å spise mindre karbohydrater, så føler vi det som vårt samfunnsansvar å opplyse om at karbohydratene du faktisk får i deg bør komme fra fiberrike matvarer som grove kornvarer, grønnsaker, poteter og frukt og bær.  

For å kunne nyte brød og bakervarer, selv om du prøver å begrense ditt inntak av karbohydrater, kan du se etter produkter som er merket som «lavere på karbohydrater». Dette er en såkalt ernæringspåstand som betyr at matvaren inneholder minst 30% mindre karbohydrater enn sammenlignbare produkter. Hvis du er opptatt av å spise mye protein, ser du kanskje bevisst etter produkter som er «rik på protein» i butikken? Rik på protein betyr at minst 20 energiprosent av matvarens næringsinnhold kommer fra protein. 

Mange produkter som er rike på protein er samtidig lavere på karbohydrater, slik som for eksempel Mesterbakeren Grovt & Godt Proteinbrød. Mesterbakeren Knekkebrød med Spelt, frø & kjerner er også lavere på karbohydrater og dessuten en kilde til protein. Kilde til protein betyr at minst 12% av energiinnholdet i næringsmiddelet kommer fra protein. Visste du at nesten alle brødene i Mesterbakeren sitt sortiment faktisk oppfyller kriteriene for ernæringspåstanden «kilde til protein»? Du kan altså absolutt dekke en god del av proteininntaket ditt ved å spise brød og bakervarer, samtidig som du kan spise «lavkarbo». Kontakt oss gjerne for mer informasjon om våre produkter. 

Hvor finner jeg batchnummer

Våre dagsferske brød og kaker på nett har ikke batchnummer. Angi isteden dato for kjøp.

Våre holdbare brød har batchnummer/produksjonsdato stemplet på klips. 

Våre holdbare kaker og småvarer har batchnummer stemplet på posen. 

Våre fryste kaker har batchnummer/produksjonsdato stemplet på etiketten. 

Hvor finner jeg best før dato

Våre dagsferske brød og kaker på nett har ikke stempling på emballasjen. Angi isteden dato for kjøp.

Våre holdbare brød, kaker og småvarer har best før-dato stemplet på klistrelapp.