Tyggegummitesten viser når deigen er ferdig eltet
Tyggegummitesten er den enkleste og beste metoden dersom du vil vite om deigen er ferdig eltet.
Elting og heving er like viktige for bakeresultatet som hva slags mel du bruker. Heldigvis finnes det et lurt triks i boken for nye bakere som er usikker på om deigen er ferdig eltet – tyggegummitesten.
Testen er enkel å utføre og du trenger ikke noe ekstra utstyr.
Først elte deigen – så teste
Under eltingen danner glutenet i deigen et nettverk av små vegger som holder gass og vanndamp innesperret og gjør at deigen hever seg. Derfor er elting en viktig del av gjærdeigbakingen.
Du kan enten elte deigen for hånd eller med en maskin, men det er viktig å elte til deigen er smidig, glatt og slipper kanten av bollen. Hvis du elter med maskin er det lurt å starte den på lav hastighet og øke tempoet etter hvert.
Det kan være en fordel å holde igjen litt av væsken slik at du kan justere konsistensen på deigen mot slutten av eltingen. Juster alltid ved å bruke væske, og helst ikke med mel.
Dersom du tilsetter mye mel etter at deigen er i gang med å eltes, vil melet stjele fuktighet fra deigen og glutenkvaliteten vil svekkes fordi enzym- og glutenprosessen ikke er satt i gang i det melet som tilsettes. Dette vil tørke ut deigen og gi et tørrere resultat.
Tyggegummitesten – slik gjør du
Tyggegummitesten er den enkleste og beste måten å sjekke om deigen er ferdig eltet på.
Slik gjør du det:
- Ta en deigklump fra deigen.
- Rull den ut i hånden.
- Strekk deigen ut som en tyggis. Klarer du å se gjennom deigen, er den ferdig eltet.
Artikkelen er hentet fra Opplysningskontoret for brød og korn