Sunt brød og pålegg

Hva du velger å ha på brødskiven kan ha påvirkning på din helse. 

Hvilket brød og pålegg bør du velge dersom du vil spise noe som er sunt?

Før man vurderer hvilket pålegg en skal velge, så er det viktig å velge riktig brød. Et brød regnes som grovt når minst 51 prosent av melet i brødet er sammalt mel, hele korn eller kli.

Dersom du synes det er vanskelig å finne ut av hvilken brødtype som er sunt så har du et godt hjelpemiddel i Brødskalaen. Den er delt inn i fire kategorier: fint brød, halvgrovt brød, grovt brød og ekstra grovt brød. Velg helst grovt eller ekstra grovt brød for å følge helsedirektoratets anbefalinger for et sunt kosthold. Les gjerne mer om Brødskalaen her

Årsaken til at man bør velge grove kornprodukter er at de har et betydelig høyere innhold av kostfiber, vitaminer, mineraler og antioksidanter enn finere kornprodukter – noe som er viktig for en god helse. Grove kornprodukter holder deg mett lengre og stabiliserer blodsukkeret, og kostfiber er viktig for en god fordøyelse. 

Et typisk frokostbord i mange norske hjem består ofte av pålegg som f.eks. salami, leverpostei, smør, brunost, servelat, gulost, sjokoladepålegg og syltetøy. Flere av disse påleggene kan inneholde mye sukker. Sukkerrike pålegg kan godt inngå i et vanlig kosthold, men til hverdags vil de fleste av oss ha god nytte av å bytte til sunnere pålegg. Istedenfor smør på brødskiven så kan man velge å bruke et tynt lag med avokado, lettmargarin, lettmajones, sennep, hummus, pesto, salsa, krydder eller litt olivenolje.

Fisk som pålegg

Nasjonale kostrådene anbefaler å spise fisk til middag to til tre ganger i uken, og anbefaler gjerne også å bruke fisk som pålegg. Fete fiskepålegg som røkt laks, makrell i tomat og sild, bidrar med proteiner av høy kvalitet samt flere ulike vitaminer og mineraler, og ikke minst er gode kilder til viktige omega-3-fettsyrer og vitamin D.

Frukt og grønt på brødskiven

De fleste av oss bør spise mer grønt og for mange som elsker brødmåltider, vil det være en ekstra fordel å toppe brødskiven med både agurk, paprika, tomater og lignende som bidrar med god næring. Du kan bruke grønnsaker av andre slag annet enn agurk, tomat, paprika og salater. Hva med reddiker, raspet gulrot, spinatblader, brokkoli, vårløk, selleri, oliven, fersk basilikumblader eller spirer? Husk at du også kan bruke oppskåret frukt som f.eks. druer, kiwi, banan, jordbær, honningmelon og pære, som kan sette en ekstra spiss på maten.

Nyt derfor dine brødmåltider med god samvittighet med mest næringsrike pålegg. Følg disse velsmakende tipsene!

Kilde: Helsedirektoratet, Brød & Korn

Hvor finner jeg batchnummer

Våre dagsferske brød og kaker på nett har ikke batchnummer. Angi isteden dato for kjøp.

Våre holdbare brød har batchnummer/produksjonsdato stemplet på klips. 

Våre holdbare kaker og småvarer har batchnummer stemplet på posen. 

Våre fryste kaker har batchnummer/produksjonsdato stemplet på etiketten. 

Hvor finner jeg best før dato

Våre dagsferske brød og kaker på nett har ikke stempling på emballasjen. Angi isteden dato for kjøp.

Våre holdbare brød, kaker og småvarer har best før-dato stemplet på klistrelapp.